Az otthonunk egyedi, akár az újjlenyomatunk

Lakberendezés belsőépítész szemmel, csak Neked

Lakberendezés belsőépítész szemmel, csak Neked

Luca napjának szokásai

2021. december 13. - Julidesign

December 13.a Luca napja a karácsonyi előkészületek nevezetes napja. A Gergely-naptár bevezetése előtti idöben az év legrövidebb napja volt. A történetéről bővebben itt olvashatsz

Számos népszokás őrzi emlékét ilyen a 

Jóslások

Időjóslás: A karácsonyig elkövetkezendő minden napot a következő év egy hónapjának tekintették az időjárás szempontjából. Amilyen időjárás volt az adott napon, csapadékos vagy száraz, olyan lesz az időjárás a napnak megfelelő hónapban is.

d_4.jpg

Luca-pogácsa: Süssünk pogácsát úgy, hogy pénzt rejtsünk el néhányukban, majd a kínáláskor az a szerencsés, akihez a „kibélelt” darab kerül!

d_2.jpg

Ezen a napon az asszonyoknak nem volt szabad dolgozni. Egész napot ülve kellett tölteniük, ezzel a kotlós tyúkoknak segítettek, hogy jó termékenyek legyenek. Varrni sem volt szabad, nehogy bevarrják a tyúk fenekét.

tojasban_fumag.jpg

Ültessünk búzaszemeket egy kis tálba! A magok zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte. Ha karácsonyra kifejlődik, akkor jó termés lesz.

 

 

lucaszek_0-768x598.jpg

A férfiak ezen a napon kezdték el készíteni a Luca székét. Minden darabja különböző fából volt és minden nap csak egy darab készülhetett el. Egy szög sem lehetett benne és így 13 darabból 13 nap alatt kellett összeállítani. Szenteste az éjféli misén erre felállva ismerték fel a hívek között a boszorkányokat. Mise utána gyorsan szaladniuk kellett haza, mákot szórva maguk mögé, amit a boszorkánynak össze kellett gyűjteni, így a legényt nem tudta utolérni. Otthon a lucaszéket mindenképpen el kellett égetni.

Forrás:

Minden olvasónak békés, szeretettel teli készülődést kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kissdesign.blog.hu/api/trackback/id/tr5816782882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása